top of page
Search

Nädal 3: Portsjonid paika kaloreid lugemata

Kui rääkida tervislikust toitumisest, siis esimese asjana tihtipeale seostatakse, et nüüd tuleb hakata kaloreid lugema ja toitu grammi pealt välja arvestama.


Aga mis siis kui ei pea? Kui saab ka teisiti?


Olen veendunud, et ükski lühiajaline dieet, kalorite lugemine ja iga grammi toidu kaalumine ei ole tee tervisliku eluviisis suunas, mida oleks võimalik järgida pikaajaliselt. See ei ole lihtsalt jätkusuutlik. Kas tõesti kujutad ette end elu lõpuni igat taldrikule rändavat asja kaalumas? Me sööme selleks, et elada, mitte vastupidi. Toit ei tohi üle võtta meie elu.


Tervislik toitumine on märksa lihtsam, kui pidev kaalumine ja kalorite arvestamine. Selleks on vaja natukene teadmisi, parajas mõõdus taldrikut ja oma kätt.


Taldrikureegel


Taldrikureegel on hea abivahend mitmekesise lõuna- või õhtusöögi kokkupanemiseks. Taldrikureeglit järgides võid olla kindel, et erinevate toitude osakaal toidukorras on õige.


Milline näeb välja tervislik taldrik?



  • Erinevad salatid või kuumtöödeldud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust, köögiviljade kuumtöötlemisel on oluline jätta nad natuke krõmpsuvaks ja eelistada hautamist või aurutamist. Jälgi, et taldrik näeks välja võimalikult värviline – oleks nii lillasid ( nt peet ), punaseid ( nt tomat ), rohelisi ( nt brokkoli ), kollaseid ( nt paprika ) ja oranže ( nt kõrvits ) toiduaineid, et tagada erinevate oluliste toitainete kättesaamine;

  • Valgurikkad toitained, nagu kala, kana, (linnu)liha, tofu, oad jms võiks moodustada taldrikust umbes veerandi;

  • süsivesikuterikkad toiduained, näiteks riis, kartul, tatar, pasta, leib vms moodustavad ülejäänud veerandi.

Kui tegemist on segutoiduga, nt risoto, lasanje või vormiroog, siis peaks segutoit moodustama pool ja salatid-köögiviljad samuti pool taldrikust.


Taldrikute suurused on väga erinevad ning selle reegli peale mõeldes tekib õigustatult küsimus, et kui suur siis peaks taldrik olema, et õige portsjon paika saada? Selleks tulebki appi käsi.


Oma valgurikka toiduaine koguse saad kätte, kui vaatad oma peopesa suurust ja läbimõõtu ning valid just sellise suurusega portsjoni ( meestel 2 peopesa ).



Süsivesikuterikka toidu saad paika, kui teed oma käest kausikese ja lisad taldrikule sellises suuruses portsjoni ( meestel jälle 2 ).



Ülejäänud pool taldrikust täidad salati ja köögiviljadega ning tervislik taldrik ongi kokku pandud ilma kaalumise ja kalorite lugemiseta.


Usun, et tehes iga päev teadlikke ja mõistlikke valikuid ning suhtudes tervislikku toitumisse ja liikumisse nii, et see ongi terve elu kestev protsess, elustiil, oleme õigel teel. Jälgi, et toit oleks nädala lõikes võimalikult mitmekülgne ja värviline, liigu iga päev veidike ja nii tagad endale terve ja energilise elu.



2,240 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page