top of page
Search

Nädal 2: Tahad kaalust alla võtta ja paremat tervist? Siis söö aeglaselt.

Kui sööd aeglaselt, siis seedid toitu paremini. Sul on lihtsam kaalu langetada või kontrollida ja selle kõige juures tunned söömisest suuremat naudingut ning kõht saab parajalt täis. Kui aga kiirustad söömisel, kannatab seedimine, söömine on stressirohke ja tekib tunne, et söök sai liiga ruttu otsa ning kõht pole täis. Tahad süüa veel ning see viib ülesöömise, raske enesetunde, väsimuse ja lõpuks kaalutõusuni.





Me elame maailmas, mis väärtustab kiirustamist, meie tähelepanu on hajutatud ja tegeleme mitme asjaga tavaliselt korraga. Enamus inimeste jaoks on selline ka söömine. Teeme seda võimalikult kiiresti, samal ajal uudiseid lugedes või internetis ringi surfates. Me ei pööra söögile väga tähelepanu ega võta aega nautimiseks, vahest isegi mitte toidu korralikult läbinärimiseks.


Õppimine kuidas aeglasemalt süüa on kõige mõjusam ja lihtsam asi, mida saad teha oma tervise parandamiseks ning kaalu kontrollimiseks.


Miks süüa aeglaselt?


Tunned ära, millal kõht on täis


Üks kõige olulisemaid kasutegureid aeglase söömise juures on, et see annab su kehale aega aru saada, et kõht on täis. Läheb umbes 20 minutit aega ennem, kui aju annab täiskõhutunde signaali. Enamus inimestel ei ole ükski toidukord nii pikk. Kujuta ette, kui palju lisakaloreid sa sööd, kui ei anna oma kehale aega arusaamiseks, et Sa ei vaja rohkem toitu ja kuidas need lisakalorid Su kaalu mõjutavad. Võttes süües tempo maha, nautides toitu, selle maitset, tekstuuri, lahkud lauast nii, et kõht on täis ja tunned ennast hästi, isegi kui sõid vähem kui tavaliselt. On väga erinev, kas oled kõhu täis söönud nii, et lõpetad siis, kui keha annab märku, et rohkem toitu pole vaja või kugistad alla kõik, mis ees on ja tunned, et oled üle söönud ja raske on olla.


Paranenud seedimine


Rahulikult söömine mõjub hästi ka Su seedimisele. Mõtle seedimisest kui ahelreaktsioonist. Pärast esimest etappi käivitub teine jne. Kohe kui näeme toitu, tunneme lõhna või mõtleme toidust (etapp 1), hakkavad tööle meie süljenäärmed, et valmistuda ette kohe saabuvaks toiduks (etapp 2). Sülg sisaldab ensüüme, mis hakkavad juba suus toitu lagundama ning sülg niisutab suud, et oleks lihtsam toitu neelata. Pärast seda valmistuvad tööle hakkama seedimise etapid 3, 4, 5 jne. Kõik need etapid vajavad hästi toimimiseks aega. Kui sööme kiiresti, ei näri toitu läbi korralikult, siis seda raskem seedida ning see võib põhjustada lõpuks seedehäireid.


Ilma vaevata väiksemad portsjonid


Enamus selles valdkonnas tehtud uurimistöid väidab, et aeglaselt söömine aitab Sul süüa vähem. See on kasulik, kui proovid langetada või hoida kaalu. Rhode Islandi ülikooli poolt korraldatud uuringus pakuti kahel erineval korral 30 naisele sama lõunasööki. Mõlemal korral ütlesid uurijad naistele, et nad sööksid kuni tunnevad, et kõht on mõnusalt täis (ei sööks üle). Ühel korral juhendasid uurijad naisi sööma kiiresti ja teisel korral aeglaselt ja ampsude vahel panama ka söögiriistad korraks lauale. Tulemusi võrreldes avastati: Kiiresti süües naised tarbisid keskmiselt 646 kcal 9 minutiga ja aeglaselt süües 579 kcal 29 minutiga. Ehk aeglaselt süües tarbiti 67 kcal VÄHEM, kuigi aega kukus 20 min ROHKEM.


Kui arvestad, et sööd päevas 3-4 korda, siis näed kuidas need ekstra kalorid Su kaalu mõjutama võivad hakata. Samas uuringus tuli välja ka, et kiiresti süües läks naistel kõht tund aega varem tühjaks kui aeglaselt süües. Ehk aeglaselt süües tarbid vähem kaloreid, aga kõht püsib kauem täis.


Meie elutempo on kiire ning on arusaadav, miks see kandub üle ka sellele, kuidas sööme. Aga kiiresti söömisega ei tee me endale küll ühtegi teenet. Kiiresti süües tarbime rohkem kui vajame, mis omakorda põhjustab seedeprobleeme, kaalutõusu. Lisaks tunneme toidust vähem rõõmu. Vastupidiselt aeglaselt süües seedime toitu paremini, tarbime vähem ja kõht püsib kauem täis. Lisaks tunneme rohkem naudingut toidust.


Nipid kuidas aeglasemalt süüa


Söö laua taga rahulikus keskkonnas – väldi söömist autos, telekat vaadates, telefonis surfates. Keskendu söömise nautimisele.


Vali kuidainerikkaid toite, mida peab rohkem närima – jälgi, et taldrikul oleks kindlasti köögivilju.


Pane ampsude vahel söögiriistad lauale – tee väike paus ampsude vahel. Hinga. Kui sööd kellegagi koos, siis suhtle.


Pane paika, mitu korda iga suutäit läbi närid – alguses võib tunduda see imelik, aga katseta ja vaata kuidas läheb. See aitab Sul alguses hoogu maha võtta ja pärast tuleb juba iseenesest.


Kasuta väiksemaid taldrikuid – väiksemal taldrikul tundub toidukogus suurem.


Kui avastad ennast kiirustamast, siis võta korraks aeg maha. See on Ok kui kohe rahulikult söömine välja ei tule – kui rahulikult söömine ei ole veel harjumuseks saanud, siis nagu iga uue harjumuse kujundamine, võtab seegi aega ja tööd endaga.


Kui sööd kellegagi koos, siis vali tempo kõige aeglasemalt sööva inimese järgi.


Eralda oma päevas söömise jaoks aega – vähemalt 20 minutit iga toidukorra jaoks. Ära söö lihtsalt suvalisel hetkel, kui selleks võimalus tekib. Süües toidad oma keha väärtuslike toitainetega ja võibolla veedad ka kvaliteetaega oma lähedaste või sõpradega. See on oluline ja väärib oma aega.


1,274 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page