top of page
Search

Eesmärgid. Mis need on ja miks neid vaja on?

Viimastes postitustes on palju juttu olnud eesmärkide seadmisest ja teadlikust tegutsemisest. Miks see üldse vajalik on? Miks ei võiks lihtsalt niisama kulgeda ja vaadata, mis elu toob? Iseenesest pole ka selles midagi halba, aga häda on selles, et enamik inimesi ei ole rahul sellega, mis neil on või mis olukorras nad on. Mõeldakse: võiks, tahaks, oleks tore jne, aga reaalsuses tegudeni ei jõuta ning sisimas ollakse õnnetud selle pärast.





Viktor Frankl, psühholoog ja koonduslaagri õudused üleelanud kirjanik, kirjutas oma raamatus “…Ja siiski tahta elada“, et inimesel pole tarvis mitte pingevaba olekut, vaid püüdlemist ja pingutamist väärt eesmärgi nimel. Tähtis pole mitte iga hinna eest pinget langetada, vaid leida hoopis mõte, mille nimel elada ja mida teoks teha.


Ehk igaühel meist on vaja oma ellu sihti, mille poole püüelda, mis annaks elule mõtte ning selle poole teadlikult liikumine loob õnneliku ja tähendusrikka elu. Sihitult kulgedes päevast päeva, ilma ühegi unistuse või sihita inimene lihtsalt mandub ja hääbub.


Võibolla tuleb Sulle tuttav ette ka Alice ja kassi vestlus:

Alice: Milline tee on õige?

Kass: Kuhu Sa jõuda tahad?

Alice: Ma ei tea

Kass: Siis pole ju vahet, millise tee valid….


Et jõuda selgusele, millist teed valida, tuleb esimesena paika panna eesmärk, kuhu jõuda tahad. Selleks vasta allolevatele küsimustele.


1. Mis on Su eesmärk?


Mis on Su esmane eesmärk, mida saavutada tahad? Eesmärk sõnasta mina vormis, mõõdetavalt ja tähtajaliset. Lisa kindlasti kuupäev, mitte “homme alustan……..”. Sest “homme” on väga ebamäärane, ega pane pingutama.


2. Miks sa seda tegelikult tahad?


Lähme nüüd sügavamaks. Miks see eesmärk Sulle tegelikult oluline on? Alati on mingisugune sügavam põhjus, miks tahame midagi saavutada. Mõtle hoolega läbi, mis see just Sinu jaoks on. Kui jõuad sügavamatele põhjustele jälile, on Sul lihtsam hoida end motiveeritina ja jõuda tulemusteni ka siis kui vahepeal läheb raskeks.


Võid katsetada ka “5 Miksi tehnikat”, mis aitab Sul leida põhi põhjuse, miks just see eesmärk Sulle oluline on.


Näiteks:

Eesmärk – Mina kaalun 11.06.2021 60kg

1. Miks? Tahan olla saledam

2. Miks? Tahan rohkem energiat

3. Miks? Tahan, et jõuaksin koos laste ja lastelastega sammu pidada ja pikalt täisväärtuslikku elu elada.


Sa jõuad võibolla kiiremini, kui 5 miksiga sügavamate põhjusteni, aga see tehnika aitab Sul lahti mõtestada oma eesmärki ja selle tuuma.


3. Mis siis kui…. Sel juhul ma....


Elu on kaootiline ja toob ette erinevaid väljakutseid ning raskusi. Sa võid alustada kõige paremate plaanidega, kuid tihtipeale juhtub midagi, mis Su plaanid segi lööb. Et selle eest end kaitsta, mõtle läbi, mis asjad võivad takistuseks saada ning kuidas neid takistusi väldid. Kui Sul on olemas juba eelnevalt plaan, on märksa lihtsam raskustele vastu seista. Ehk pane kirja stsenaariumid: Mis siis kui...... Sel juhul ma....... Mõtle hoolega kõik asjad läbi, mis võivad juhtuda ning pane paika plaan, kuidas selles olukorras käitud.


4. Mis juhtub siis kui sa oma eesmärki ei saavuta


Mõtle korra oma eesmärgile ning mõtle, mis juhtub siis kui Sa seda ei saavuta. Kas Su elu on kuidagi halvem? Pane kirja kõik asjad, millest siis ilma jääd või mis juhtub. Kui avastad, et tegelikult ei juhtu midagi hullu, siis see ei ole Sinu jaoks ka motiveeriv eesmärk ja Sul on raske sellest kinni pidada. Sel juhul mine tagasi algusesse ja mõtle veel hoolega läbi, miks Sa ikkagi seda eesmärki saavutada tahad.


5. Mis sa igal juhul võidad?


Pane kirja kõik positiivsed asjad, mida Sa igal juhul võidad, kui alustad oma unistuse suunas pürgimist. Nende asjade juurde on Sul siis hea tagasi tulla, kui on raskemad päevad ning meelde tuletada, miks andsid endale lubaduse pühenduda ja tegutseda.

6. Millal alustad ja mis on esimene samm?


Kõige esimene samm on alati kõige raskem. See tõukab Su mugavustsoonist välja ning on esialgu hirmus. Kui esimene samm on tehtud, siis on kõik juba lihtsam. Oled liikumises ja ei peatu enam. Muidugi tuleb ette ebaõnnestumisi, aga võta neid kui õppetunde ja liigu edasi. Kõik inimesed, kes oma elus on midagi saavutanud, on läbikukkunud ja ebaõnnestunud rohkem kui keegi teine. Nad lihtsalt pole alla andnud ja on läinud edasi.


Pane kirja oma esimene samm kuupäevaliselt, alusta ning ära peatu enam!

Lisaks, pea meeles, sel ajal kui ajad taga oma unistusi ja eesmärke ning teostad ennast, ära unusta vahepeal peatuda ja hinnata, kes ja mis Su ümber juba täna on ning olla tänulik selle eest.


Kujuta ette, et eesmärgid on nagu mäed, mida ületad. Teed mäest ülesse on konarlikud ja täis katsumusi, aga need samad teed on ääristatud ka vääriskividega. Ehk peatu vahepeal ja märka iga päev enda ümber ilusaid hetki, sest mis loob õnneliku elu – kui Su elus on õnnelikke päevi rohkem kui midagi muud. Ära seo ega oota õnnelik olemist eesmärgi täimisega, sest alati on iga ületatud mäe ja saavutuse taga uus, raskem ja huvitavam väljakutse, mida püüdma minna. Kui teed seda aga naeratusega näol, siis elad suurepärast elu.


Katrin Saare

Hopa TV

255 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page